Laparoscopic Surgeries By Dr Pradeep Jain

Laparoscopic Gastrectomy for Corrosive Gastric Injury performed By Dr Pradeep Jain, Action Cancer Hospital, Delhi.

Dr Pradeep Jain, the Chief of Department of GI at Action Cancer Hospital & Sri Balaji Action Medical Institute, has the wide spectrum of advanced laparoscopic surgery in GI surgical field. Among his specialties are Advanced Laparoscopic GI, GI Onco, and Bariatric surgery. He has often been able to deliver an accurate diagnosis, even in cases where the real diagnosis eluded other doctors in the same field. He has a strong sense of duty to the field of medicine and aspires to clinical excellence.

Dr-Pradeep-Jain-new

Laparoscopic Colorectal Surgery By Dr Pradeep Jain :- Gastroenterology and Hepatobiliary Surgery Expert

Laparoscopic hemicolectomy, anterior resection, APR done for cancers of rectum and colon in which the cancer bearing segment along with the draining Lymph nodes are removed en bloc.The laparoscopic treatment for these cancers are almost on the verge of becoming Gold standard. if done by trained and expert. The oncological outcome is same as in open surgery and short term results are better. complications are lower than open surgery. Laparoscopic surgery for inflammatory bowel disease like Ulcerative colitis, Colonic tuberculosis, or for rectal prolapsed ( rectopexy ) are other indications.

Laparoscopic Esophagectomy Surgery By Dr Pradeep Jain

Thoraco / laparoscopic Esophagectomy is indicated in cancer of Esophagus or GE Junction. The complete esophagus with surrounding tissues and draining lymph nods are removed. It has definite lesser morbidity than open Thoracotomies and Laparotomies. Oncological superiorities are yet get established. Other benign conditions like Benign tumors or Diverticuli have excellent results.

Laparoscopic Upper Gastrointestinal Surgery By Dr Pradeep Jain :

Gastroenterology and Hepatobiliary Surgery Expert Laparoscopic surgery for Hiatus Hernia and Achalasia Cardia are Gold standard in fundopication the diaphragmatic hiatus ( opening in the diaphragm ) is tightened and artificial valve is created by wraping the fundus of stomach around the lower part of esophagus ( food pipe )
Radical Gastrectomy for Cancer of stomach and other tumors like GIST, Leiomyomas, Lymphomas or other benign disorders are very much feasible with good outcome and low morbidity. The same kind of radicality is achieved by laparoscopy.

Laparoscopic Pancreatic Surgery By Dr Pradeep Jain :

In laparoscopic whippels surgery en bloc resection of head and neck of pancreas, gall bladder, Common bile duct, duodenum and proximal small intestine are removed en bloc along with lymph nodes. This is done for pancreatic, bile duct or duodenal cancers.
Laparoscopic distal pancreatectomy is done for cancers of body and tail of pancreas, chronic pancreatitis or pancreatic cysts and pseudocysts. Laparoscopic pancreatic necrosectomy in infected pancreatic necrosis is feasible in selected patients either by transperitoneal or retroperitoneal approach.

Laparoscopic Liver Surgery By Dr Pradeep Jain :

Gastroenterology and Hepatobiliary Surgery Expert Liver surgery needs large incisions with significant morbidities. Laparoscopic liver resection are feasible but demanding and involve technical expertise. Laparoscopic liver surgery can be ranging from staging procedures to non anatomical resections to large anatomical resections. These are done for Primary liver tumors,cysts,hemangiomas,secondary tumors etc.

Laparoscopic small bowel surgeries :

Common laparoscopic surgeries for small intestine are for perforations, small bowel inflammatory diseases like tuberculosis and crohn’s disease, small intestine tumors like lymphoma, adenocarcinoma, GIST, intestinal obstruction etc.

Laparoscopic retroperitoneal surgeries :

Retroperitoneal tumors like soft tissue sarcomas, paraganliomas and adrenal tumors can excised with help of laparoscope with minimal morbidity.

Details @ http://www.drpradeepjain.org/

Advertisements

Dr Pradeep Jain – Best GI Surgeon In Delhi

Dr Pradeep Jain , is the Chief of Department of GI and GI Oncology, Bariatric & Minimal Access Surgery at Action Cancer Hospital & Sri Balaji Action Medical Institute, New Delhi. Dr. Pradeep Jain is one of the most experienced cancer surgeons in India specializing in Gastroenterology surgery including pancreas, liver, bariatric, laparoscopic colorectal and laparoscopic oncology surgery.

Dr. Pradeep Jain is an acclaimed doctor in GI, GI Once and Minimal Invasive Surgery. He was also the departmental head of Fortis Healthcare in the department of Laparoscopic, GI and GI Oncology Surgery. The department of Laparoscopic GI, GI Onco surgery and Bariatric surgery in Fortis Healthcare, is one and only department in the whole Delhi city and National Capital Region which has been offering full Spectrum of Gastrointestinal and Hepatobiliary Pancreatic surgery with the aid of invasive techniques.

 

 

Gastrointestinal Cancer Treatment By Dr. Pradeep Jain

Gastrointestinal Cancer Treatment By Dr. Pradeep Jain Dr. Pradeep Jain at Action Cancer Hospital, is an experienced and praised laparoscopic gastrointestinal surgeon. As a pioneer in his field, Dr. Pradeep Jain has performed life-changing surgeries to help patients battle gastrointestinal cancers.Dr. Pradeep Jain works passionately to leverage the power of these surgeries to help patients overcome health concerns.

Dr Pradeep Jain is a well known and popular GI surgeon in North West and fondly known as Trouble shooter in surgical fraternity.

Gastrointestinal tract runs from the mouth to the anus, and includes the stomach,small bowel or intestine, and the large bowel (colon and rectum).Gastrointestinal cancer (cancer of the digestive system) includes cancers of the gallbladder, liver, pancreas, stomach, small intestine, esophagus large intestine.

Diagnosis is delivered using the latest techniques and technologies.These techniques confirm or identify your patient’s cancer type, and allow us to recommend the therapies which will be most effective in treating their individual cancer.

Everyone has risk of developing cancer but most cancer is not familial, ie. it does not run in families. A small proportion of cancer thought to be due to inherited factors.Sometimes there is family history but the diagnosis occurred at an older age and there is no clear pattern from parent to child. Although the cancer may appear to be more common than you would expect to see in these families this may not be due to inherited factors. It can be due to shared environmental factors such as diet, smoking and exercise as families tend to have similar habits.

GI Cancers or Gastrointestinal Cancers

 

Q1. What are GI Cancers?

Ans. GI Cancers are cancers in organs of gastrointestinal tract and related organs like cancers of Esophagus (food pipe), stomach, small intestine, large intestine (colon and rectum), Liver, Pancreas and Biliary Tract.

Q2. Are They very common in India?

Ans. These cancers are not uncommon and the incidence of these cancers are growing except stomach cancers

Q3. What are the sign and symptoms of GI Cancers?

Ans. Though there are no specific sign or symptoms which conclusively point towards cancers, there are strong indicators like lump in abdomen, difficulty in swallowing, sever loss of appetite and weight, prolonged bleeding from the GI Tract ( Bleeding per rectum in elderly age group ), alteration in bowel habits, painless deep jaundice with white colored stools and itching, Intestinal obstruction in elderly, sudden detection of Diabetes with weight loss etc.

Q4 Do these cancers spread from one person to another?

Ans. No! these cancers are not contagious like infectious diseases

Colo Rectal Cancer

 

Q1. What are the symptoms of colorectal cancers?

Ans. Though not specific but there are warning signs like bleeding in stools, sensation of incomplete passage of stools, feeling of bloating or obstruction in intestine, unusual loss of weight and fatigue, alteration of bowel habits, blood and mucus in stools.

Q2. Do I have a high risk of developing colorectal cancers?

Ans. Yes if have following situations.
If your diet have high fat content and low in fibers, fruits and vegetables
You have a close relative with cancer of colon and rectum
You have colonic polyps
You have inflammatory bowel disease like ulcerative colitis, crohn’s disease
Familial polyposis syndromes
Age more than 50 years

Q3. What are the diagnostic tests?

Ans. When suspicious or in high risk patients the best diagnostic tool is sigmoidoscopy or colonoscopy. these are endoscopies done through anal route to visualize the entire large intestine from inside. when colonoscopy is not possible other test recommended is Barium enema or CECT scan. USG, X Rays of Abdomen are the other tests recommended during diagnosis and staging the colorectal cancers.

Q4. What are the treatments of colorectal cancers?

Ans. Surgery, chemotherapy and Radiotherapy are used in the treatment protocol of colon rectum in different sequences depending on stage of disease. out of these Surgery is the primary treatment and curative in early stages.

Q5. What should I know before surgery?

Ans. What kind of operation will it be?
How will I feel afterward? If I have pain, how will you help me ?
Will I need a colostomy? Will it be temporary or permanent?
How long will I be in the hospital ?
Will I have to be on a special diet ? Who will teach me about my diet ?
When can I return to my regular activities ?
Will I need additional treatment ?

Gastric cancers

 

Q1. What should I know before surgery?

Ans. Though they are not specific symptoms but they may suggest presence of stomach cancer and warrant a consultation with physician.
  Indigestion or a burning sensation (heartburn)
  Discomfort or pain in the abdomen
  Nausea and vomiting
  Diarrhea or constipation
  Bloating of the stomach after meals
  Loss of appetite
  Weakness and fatigue
  Bleeding (vomiting blood or having blood in the stool)

Q2. What are the causes and risk factors for stomach cancer?

Ans. Diet – Foods that are smoked, salted fish and meat, pickled vegetables, and foods that are at the same time high in starch and low in fiber have been identified as possible risk factors. Diet – Foods that are smoked, salted fish and meat, pickled vegetables, and foods that are at the same time high in starch and low in fiber have been identified as possible risk factors.

Tobacco and alcohol abuse – Increases the risk of cancers in the upper portion of the stomach

After surgery, more nitrite – producing bacteria are present in the stomach. Nitrites can be converted by other bacteria into compounds that have been found to cause stomach cancer in animals
Several close blood relatives who have or had stomach cancer increases a person’s risk.

An infection that, if long-term, can lead to chronic atrophic gastritis, which is inflammation of the stomach’s inner layer. Chronic atrophic gastritis is a possible precancerous change to the lining of the stomach

Also, risk may be increased, to varying degrees, for people with pernicious anemia, achlorhydria, Menetrier’s disease, familial cancer syndromes, stomach polyps and blood group A.

Q3. How can Physician diagnose my cancer stomach?

Ans. Your doctor can conduct certain tests like UGI endoscopy to visualize the internal lining of stomach and duodenum ( beginning part of small intestine ) it can not only see the tumor but also take the biopsy for final diagnosis. Barium meal test can be done if endoscopic is not possible CT scan is required for the staging purpose Tumor markers are not specific but can give a fair idea of diagnosis

Q4. What should I ask from my doctor?

Ans. Your doctor can conduct certain tests like
What is my diagnosis?
What is the stage of the disease?
What are my treatment choices?
What are the chances that the treatment will be successful?
What are the risks and possible side effects of each treatment?
How long will my treatment last?
Will I have to change my normal activities?
What is the treatment likely to cost?

Q4. What about treatment?

Ans. Surgery is the primary treatment for gastrointestinal cancer. Total gastrectomy, or removal of the entire stomach, is the most common treatment. However, sub-total – or removal of most, but not all, of the stomach – is also performed, depending on the location of the tumor. Surrounding lymph nodes are also removed during surgery. The gastrointestinal tract is then reconstructed to restore continuity.

Chemotherapy and radiation therapy are used after surgery to minimize the risk of recurrence. A doctor may use just one method or combine methods to treat the cancer most effectively.

Pancraetic cancers

 

Q1. What is Pancreas?

Ans. Pancreas is a organ located on back side of abdomen behind stomach. Actually this is an active gland responsible for digestion of food and secrete Insulin for control of blood sugar.

Q2. What are the causes and risk factors for cancer of pancreas?

Ans. Pancreas is a organ located on back side of abdomen behind stomach. Actually this is an active gland responsible for digestion of food and secrete Insulin for control of blood sugar.

  Age more than 50 years and male preponderance is often seen
  Cigarette smoking
  Diabetes Mellitus
  Diet high in fat and protein contents
  Chronic pancreatitis
  Family history of cancer of pancreas

Q3. What doctor will do detect my cancer?

Ans. After detailed history, examination and routine tests he/she will advice certain specific tests like liver function tests, USG, CECT abdomen, MRCP, CA 19.9, or PET Scan if required.

Q4. What is the treatment?

Ans. Treatment depends on the stage and fitness of the patient. Surgery is the mainstay in these cancer particularly in early stage. the type of surgery depends on the location of tumor whether they are in head or body or tail of pancreas. It also depends on whether they have involved other surrounding organs or blood vessels. If they do not have wide spread and localized surgery always have the potential for cure. Radiotherapy and chemotherapy is also employed either for unresectable tumors or after surgery for tumors which were not in very early stage.

Q5. What can be done if my tumor is not resectable?

Ans. Some times surgical removal of tumor is not possible (locally advanced tumors with involvement of other organs or important blood vessels ) or not advisable ( due to dissemination of cancer ). In these situation cancer can be down staged by chemotherapy and Radiotherapy in certain percentages of patients and then operated. Otherwise they can be given the opportunity of selecting bile duct and /or Duodenal stenting or Tripple bypass (surgical method of bypassing the obstructed ( blocked ) bile duct and duodenum.

Liver cancers

 

Q1. What is liver cancer?

Ans. Liver is the largest internal organ of the body. it is located on the right side of abdomen and protected the rib cage. large number of cancerous and non cancerous tumors can occur in liver. Cancer can arise primarily in liver itself ( of its own ) which is known as primary liver cancer or it can come from other cancer of other organs as part of dissemination which are known as secondaries. The most common primary cancer is Hepatocellular carcinaoma.

Q2. What is the cause and risk factors of liver cancer?

Ans. There are many causes and risk factors which lead to liver cancer.

Viral Hepatitis – Chronic Hepatitis B and C are the major risk factors for Hepatocellular carcinaoma. They are risk factors even if there is no cirrhosis. nearly 10-20% of these patients will eventually develop Hepatocellular carcinoma Cirrhosis irrespective of any reason ( whether Hepatitis B or C, alcoholic or any genetic defect ) is a risk. 10-20% of these patients will develop HCC.

Exposure to aflatoxin – This is a carcinogenic (cancer-causing) substance that can be found in molds that may contaminate peanuts, corn, grains and seeds. In tropical and subtropical regions, measures have been taken to change and improve storage in order to reduce exposure to aflatoxins.

Exposure to chemicals like vinyle chloride and thorium dioxide (thorotrast) – Exposure to these chemicals is more likely to cause angiosarcoma of the liver, a different type of cancer than HCC. They increase the risk of developing HCC to a far lesser degree.

Some old generation oral contraceptives, anabolic steroids and Arsenic are also risk factors for liver tumors

Q3. What are the symptoms for liver cancer ?

Ans. These symptoms might be caused by liver cancer :
  Unexplained weight loss
  Anorexia (persistent lack of appetite)
  Early satiety (feeling very full after a small meal)
  Persistent abdominal pain
  Increasing abdominal girth (swelling of the “stomach” area) with or without breathing difficulty
  Sudden jaundice (yellow-green coloration of the skin and eyes) with no apparent reason
  Dramatic change in the overall condition of a patient with chronic hepatitis or cirrhosis
  Liver enlargement or a mass that can be felt in the area of the liver

Most of these symptoms are non-specific and may be caused by other cancers or less serious conditions. The only way to find out is to receive a medical evaluation. The sooner the symptoms are diagnosed, the sooner appropriate treatments can begin and the more effective treatment is likely to be.

Q4. How will my doctor diagnose the liver cancer ?

Ans. Once the clinician suspects the liver cancer, after taking detailed medical and family history and examination he/she can advice many investigations like alpha-fetoprotein (AFP) blood test, ultrasonography (ultrasound), computed tomography (CT), magnetic resonance imaging (MRI), angiography, laparoscopy and biopsy.

Q5. What about treatment? What should I ask ?

Ans. Three kinds of treatment are used to treat liver cancer :
Surgery – taking out the cancer in an operation
Chemotherapy – using antidrugs to kill cancer cells
Radiation therapy – aiming high-energy rays at the cancer to destroy it
A doctor will usually combine methods to treat the cancer most effectively. These are some questions a person may want to ask his/her doctor before treatment begins:

What is my diagnosis?
What is the stage of the disease?
What are my treatment choices? Which do you recommend for me? Why?
What are the chances that the treatment will be successful?
Would a clinical trial be appropriate for me?
What are the risks and possible side effects of each treatment?
How long will my treatment last?
Will I have to change my normal activities?
What is the treatment likely to cost?

Details @ http://drpradeepjain.org/